Kenangan Abadi 2009

| | 4 comments






Salam Perpisahan

| | 5 comments

Salam.

Akhirnya aku dan suami dijemput utk menjadi tetamu Allah. Jadual penerbangan sudah diberitahu iaitu 12 Nov 2009 dan harus melapurkan diri di Kompleks TH di Kelana Jaya jam 9.30 malam. Perasaan ku bercampur baur......gembira kerana tercapai juga hasrat utk menunaikan haji tahun ini, sedih kerana harus meninggalkan anak-anak, dan bimbang kerana perjalanan ini bukanlah perjalanan untuk 'suka-suka' tapi untuk menyempurnakan rukun haji yang ke 5.

Segala keperluan telahpun siap ku sediakan sejak dua minggu yg lalu cuma tinggal utk dikemaskan elok2 di dlm beg2 yg dihadiahkan oleh pihak penganjur pakej. Setiap hari aku cuba mengambil masa utk membaca buku2 panduan yg dibekalkan bagi memantapkan lg kefahaman tentu keseluruhan ibadah haji. Namun aku rasa terkilan kerana setiap kali aku menatap buku2 itu pasti aku akan tertidur terutamanya di waktu malam kerana keletihan. Walau bagaimanapun, aku bersyukur kerana sejak bulan Mei lalu aku telah menghadiri kursus haji yg disediakan oleh pihak penganjur pada setiap hari ahad. Sekurang2nya aku dapat memahami konsep ibadah haji dan amalan2 lain yg perlu dilakukan sepanjang berada di tanah suci.

Perjalananku akan bermula 3 hari saja lagi. Tadi aku pergi ke ofis walaupun aku telah mengambil cuti untuk membuat persediaan terakhir. Aku mengambil kesempatan utk menyelesaikan tugas2 dan meninggalkan beberapa pesanan kpd staf2 yg akan mengisi 'portfolio' ku selama aku tiada di ofis.

Pada waktu makan tengahari, bos ku, Pn. Fazidah dan seorg pegawai atasanku, Pn. Wan Najihah telah mengadakan majlis Doa Selamat sempena pemergianku dan Pengarah Eksekutif kami, Tn. Hj. Wan Mohd. Hilmi, yg kebetulan turut menunaikan fardhu haji kali yg ke 3. Majlis ini diadakan secara kecil-kecilan kerana sebelum ini majlis yg serupa telah diadakan utk 3 org lg pegawai kami yg telahpun berangkat ke tanah suci.

Sebelum aku pulang, aku telah bertemu dgn semua pegawai dan staf untuk memohon ampun dan maaf. Saat2 inilah yg paling aku takuti sekali....iaitu untuk bersalaman dan berpelukan di antara satu sama lain kerana hatiku tiba2 menjadi sayu. Aku cuba sedaya upaya utk tidak menangis tetapi apabila rakan2ku mula menangis, hati menjadi begitu sebak dan sayu. Aku terasa seolah2 aku tidak akan bertemu mereka lagi...namun aku tidak putus2 meminta mereka mendoakan agar aku selamat pergi dan kembali. Di masa inilah baru aku kenali siapa rakan2ku sebenarnya...rakan2 ketawa dan menangis dan aku pasti akan merindui mereka.

Ya Allah! Aku mohon dipermudahkan segala urusan kami di tanah suci, berilah kami kesihatan, kesejahteraan dan keselamatan agar kami dapat menjalani ibadah haji dengan sempurna dan mendapat haji yang MABRUR. Amin.

Dah penat

| | 4 comments

Aku dan penat...penat kerana selalu kena bertugas di luar KL. Penat berjalan jauh lebih2 lg bila terpaksa menaiki pesawat. Dulu aku suka naik flight...seronok dpt melihat negeri orang yang jauh...tp kini mungkin kerana faktor usia aku sudah tidak minat lg berjalan jauh. Perjalanan jauh sangat meletihkan dan membosankan...lbh2 lg kalau perjalanan itu atas urusan kerja.

Aku telah berkira2 lagi 3 tahun aku akan bersara. Aku dah tak perlu bertugas jauh2...atau mungkin aku perlu minta tukar ke unit lain yg xmemerlukan aku selalu 'outstation'.

Update yg terkebelakang

| | 0 comments

Smlm konon nak update blog. Tengok kat draft yg lama2 yg belum dipublished. Ada dua tiga draft dlm tu. Oleh kerana malas nak bukak cerita baru, maka diedit aje draft yg lama dan published. Terkejut bila cerita xkeluar. Mana pergi cerita tu ek....biasalah org xmahir berblog...mesti rasa pelik. Rupa2nya dia keluar kat bulan April ......dibawah tajuk "Bersama Artis2"....hehehehe

Menyepi

| | 5 comments

Sudah lama benar blog ini menyepi...sejak thia pulang bercuti aku sudah xmengupdate blog lagi. Walaupun bnyk cerita yg nak dikongsikan bersama tetapi keinginan utk bercerita di blog sudah tiada. Rasa dah hilang semangat pun ada.

Sepanjang thia berada di tanahair, semua cerita2 yg up-to-date dikongsi bersama anak-anak secara 'live'. Bila sudah habis diceritakan...modal utk menulis pun turut habis. Tambahan pula sekarang dah pandai ber'facebook'...dan pandai ber'kebun' dlm fb dan macam2 lg yg buat diriku jadi leka melayan fb. Kawan baru pun bertambah...yg jauh dan yg dekat.

Thia sudahpun terbang semula ke Cairo. Pemergiannya kali ini lbh bermakna bagi dirinya yg sudahpun bergelar tunangan orang. Well, that's what she always wanted to be...since last year. She wants to settle down early....just like her mother but she failed to understand that her mother was in a totally different circumstances. Her mother was not ambitious. Her mother just need love and a place to stay.

Anyway, thia dah selamat bertunang and we all wish her the best. Pandai2lah mengatur masa hadapan and hope she knows her priority and that was the mutual agreement between two families. She'll be back to be married next year, Insha'Allah.

As for me, I have another very important event this year. (la, camne bole ckp omputih lak nie????) Insha'Allah, bulan hadapan, sekiranya tiada halangan dan diizinkan Allah, aku dan suami akan berangkat ke Tanah Suci. Di awal tahun memang merancang nak pergi tahun ini tetapi disebabkan terlewat berdaftar permohonan diletakkan dlm kes rayuan. Namun sejak bulan Mei lalu, kami turut mengikuti kursus2 haji yg dianjurkan oleh pihak2 Tabung Haji dan Andalusia (pimpinan Dato' Hj Daud Che Ngah). Kalau tak dpt pergi pun xpe at least dpt ilmu.

Tanpa disangka dan mungkin sudah ditakdir, nama kami terpilih. Alhamdulillah, rasa sgt2 gembira kerana terpilih menjadi tetamu Allah tetapi terselit juga perasaan takut dan bimbang kerana mengerjakan Ibadah Haji tidak boleh dibuat sambil lewa. Segala ibadah mesti sempurna baru lah boleh dapat Haji Mabrur.

Jangkanya, Insha'Allah, 15 November akan berangkat ke Tanah Suci. Harap2 tiada halangan dan masalah yg akan membantutkan perjalanan kami. Fikiran dan hati mula rungsing kerana apa yg dipelajari sebelum ini macam ingat xingat aje...rasa bnyknya yg lupa dan perlukan ulangkaji setiap hari. Mujur ada teman2 yg dah pernah sampai ke Tanah Suci boleh dijadikan sebagai tempat rujukan dan menyelesaikan persoalan yg xpasti. Mengerjakan haji bukan seperti pergi melancong. Ianya suatu penyerahan kepada Allah...utk memohon keredhaan dengan harapan Allah akan mengampunkan segala dosa2. Semoga Allah memberi kemudahan sepanjang kami berada di sana.


Pengalaman Baru (II)

| | 5 comments

Hari Kedua di PP, sebelum ke USM kami sempat singgah di kawasan Queensbay Mall. Kompleks ini nampak baru dan sangat besar saperti Midvalley di KL. Yang menariknya ia terletak di tepi laut berhadapan dengan Pulau Jerjak. Kami tidak masuk ke dlm Mall itu cuma bergambar di persekitarannya.

Ketika berada di PP, ia mengingatkan sy kembali suasana di Honolulu, Hawaii(masa itu thia masih dlm perut). Suasana yg hampir serupa di mana terdapat bangunan condo yg tinggi, pohon2 rendang, deretan bangunan di tepi laut cuma tiada beach dlm kawasan bandar. Namun begitu, PP xsebersih Honolulu dan tidak ada org berpakaian mandi berkeliaran dlm kawasan bandar....:-)

Hari kedua di PP, sy masih belum teringin makan NASI KANDAR. Melihatkan terlalu banyak restoran Nasi Kandar, sy kebingungan xtau nak pilih yg mana utk mendapatkan yg betul2 sedap. So, utk lunch kami makan McDonald....hehehe.

Mesyuarat di USM berjalan dgn lancar. Lega tugas sudah selesai tapi sy terpaksa tinggal di PP selama 3 hari lg untuk menghadiri ESQ Training. Rakan2 sekerja akan balik pada keesokan harinya. Petang itu, kami singgah di sebuah restoran nasi kandar...bukan nak makan nasi kandar tapi kengkawan nak makan ROTI CANAI. Sy order capati dgn kari ikan....Fulamak! sikit punya bestlah kari dia....1st class. Menjilat jari ...betul2 puas hati.

Selepas maghrib, kami ke Batu Feringgi. Agak jauh perjalanannya dari hotel,,,,lbh kurang 40 minit. Banyaknya hotel2 di sana. Dan ia mengingatkan sy kembali pada peristiwa tsunami beberapa tahun yg lalu. Terbayang diruangan mata suasana yg menakutkan itu....tetapi manusia mudah lupa. Terdapat bnyk condominium2 baru yg sedang dibina dilereng2 bukit. Manusia menjadi begitu rakus...sanggup memusnahkan kejadian alam demi mendapatkan keuntungan dan mengadai nyawa org lain.

Di kawasan hotel2 di Batu Feringgi terdapat gerai2 jualan barangan seperti Uptown di sepanjang kaki lima. Macam Chinatown pun ada. Terdapat banyak barangan dari negara China, Thailand, Vietnam di sana. Barangan tempatan agak kurang. Ramai pelancong2 dari negara Eropah bershopping di situ tetapi paling ramai pelancong dari negara Arab. Sy pelik kenapa mereka yg berduit suka membeli beg2 berjenama tiruan di situ. Bukan mereka xbole beli yg original! Sy sempatlah jugak membelek2 beg LV tp kalau nak compare harga, di Rantau Panjang lg murah...

Bersambung.

Pengalaman Baru (I)

| | 3 comments

Salam,

Sy baru pulang dr Pulau Pinang kerana menghadiri mesyuarat di USM dan juga ESQ Training selama 3 hari (28-30 Julai) yg dianjurkan oleh USM di Vistana Hotel, Pulau Pinang. Sy tiba di PP awal iaitu pada hari ahad kerana hari isnin ada mesyuarat di Unit Latihan, Pejabat Pendaftar, USM. Sy sgt teruja utk ke PP kerana sy dah lama tidak kesana. Kali terakhir ialah semasa di Tingkatan 3. Bayangkan betapa lamanya. Sbenarnya sy teringin sgt nak merentasi jambatan PP yg panjang itu hehehe.

Semasa melalui jambatan PP, sy rasa macam xpercaya yg sy sedang merentasi lautan. 40 tahun yg lalu sy ke PP menaiki feri dan ianya mengambil masa yg agak lama. Dengan pengedaran masa dan dlm zaman yg serba canggih ini, semuanya dapat dipercepatkan. Sy teringin nak bergambar ditgh2 jambatan PP tetapi kereta2 dilarang berhenti di atas jambatan kerana keadaan yang agak bahaya. Lebih2 lg bila bnyk kes2 org terjun dr jambatan dgn tujuan bunuh diri.

Berjalan2 memang seronok. Dapat tengok tempat orang tetapi peluang utk berjalan2 sangat terhad. Hari ahad bertolak dr KL jam 11 pagi dan tiba di PP jam 3 ptg. Selepas check-in di Hotel, berehat sekejap dan lepas maghrib berjalan kaki ke Kompleks Bukit Jambul yg terletak tidak jauh dari tempat penginapan kami. Suasana di kompleks tidak berbeza dgn suasana shopping kompleks di KL cuma di sana mereka bercakap loghat Utara :-)

Kami mencari foodcourt dlm kompleks itu tapi xjumpa. Bila bertanya pada salesgirl2 kat situ, mereka tunjuk gerai2 di luar kompleks. Kami pun singgah di salah sebuah gerai kerana dah lapar sgt. Kami order Char Koay Teow...nasib baik sedap! Apabila kami selesai makan, kami pun beredar utk pulang ke hotel sambil memerhati keadaan sekeliling kompleks dan kami ternampak flyers tergantung kat tingkat 5 kompleks dengan perkataan FOODCOURT. Agaknya salesgirls kat situ xtau foodcourt tu apa agaknya.....kesiannnn.

Bersambung.

Lamanye...

| | 3 comments

Salam,

Lamenye blog ini menyepikan diri. Sejak thia balik rasa cam xde mood nak update blog. Dulu objektif blogging mainly untuk menyampaikan berita2 mutakhir pada dia. Skrg dia dah ada kat depan mata, semua updates xperlu nak report dlm blog. Tambahan pula skrg portfolio dah bertambah. Dulu jaga exam saje skrg dah kena handle staff training. Bnyknya training nak kena coordinate. Kalau dlm kampus aje xde lah kisah sgt. Ini kena bermalam di hotel2. Nasib baik paling lama 2 mlm aje...kesian zaim n hafiz asyik kena tinggal aje. Mujur thia ada rumah bole teman adik2 and klong tolong urus bab2 makan minum mereka.

Bila dah balik dr training, badan pun rasa semacam aje. Maklumlah, bila kat hotel makan 6 kali sehari...breakfast, coffee break, lunch, tea break and supper. Fuiyo....bnyknya makan. Camne nak diet nie....harap bulan puasa je la kot. Masa pulak berjalan begitu pantas. Dah setengah tahun...xterasa langsung dek terlalu sibuk.

Anyway, to all my 'children' yg baru balik dari Mesir tu....Welcome home! Yang masih berada di sana....cepat2lah balik jgn dibiarkan keluargamu di sini terus merindu.

P/S: Lambatnya orang Irbid nak balik!

Semoga berkekalan...

| | 6 comments



Amir & Afizan
8.5.2009

Hari Ini Dalam Sejarah - Siri 1

| | 12 comments



Ada tiga jemputan yang harus dihadiri pada 6/6/2009.
Pertama: Majlis Perkahwinan anak sahabat lama, Puan Asiah, di Teluk Mas, Melaka.
Kedua: Majlis '1st Family Reunion' di Taman Arosa, Muar.
Ketiga: Majlis Perkahwinan anak sahabat karib suami di Cheras.

Pening juga kepala mengatur rancangan utk menghadiri ketiga2 majlis yang semuanya penting bagi diri dan suamiku. Seboleh2nya aku mahu menghadiri semua. Maka aku mendapat satu idea.

Aku merancang untuk pergi ke Melaka pada hari Jumaat, tidur satu malam di sana supaya keesokan harinya kami dapat menghadiri kenduri di rumah Puan Asiah sebelum ke Muar. Balik dari Muar nanti baru kami akan singgah di Cheras. What a perfect arrangement! Lagipun aku ingin hendak memenuhi hasrat Zaim yang teringin sangat nak tengok negeri Melaka.

Sehari sebelum bertolak ke Melaka, aku tinjau2 kat internet nak book hotel utk bermalam. Malangnya semua hotel fully booked. Pada mulanya aku ingin membatalkan saja rancangan nak bermalam di Melaka kerana tiada hotel yang kosong tetapi suamiku kata "redah je".

So pagi Jumaat, 5/6/2009, kamipun bertolaklah ke Melaka. Perjalanan xlah jauh sangat 2 jam je....Sebenarnya dah hampir 30 tahun aku tak memandu di sekitar bandar Melaka. Kawan2 beritahu dah banyak jalan 'one way street'. Tapi aku xrisau kerana 'signboard' banyak. Ikut aje arahan kalau sesat pun, boleh berhenti tanya orang. Itu amalanku sejak dulu. Yang penting, kita sampai. Agenda pertama, cari hotel. Kena 'secure' tempat bermalam dulu kalau tak nanti silap2 tidur dalam kereta hahaha

Ikut kata-kata suamiku 'redah aje' kamipun mula meredah dari satu hotel ke satu hotel. Yang buat masalahnya anak2 nak hotel yg ada 'pool' kerana dia org dah siap2 bawa swimming suit dgn goggle sekali. Dia orang dah set their mind kalau tidur hotel mesti nak swim dalam pool. Satu Melaka kami pusing. Sambil pusing2 keliling bandar Melaka, aku menjadi 'pemandu pelancong' kapada Zaim. Satu perkara yg aku perasan tentang Zaim, dia bukanlah teruja sangat nak tengok tempat2 bersejarah tu, cuma dia teringin nak menjejaki bumi Melaka.

Setelah hampir 7 buah hotel kami redah, akhirnya dapat juga satu bilik di Hotel Grand Continental. Itupun kebetulan orang baru 'check-out'. Lega rasanya. Kalau tidak, entah tidur kat mana la kami malam tu. Anak2 lagi happy kerana dapat hotel yang ada 'pool'. Setelah 'check-in', Hafiz dan Zaim terus salin pakaian mandi. Ada hanya satu jam untuk mandi sebelum pool ditutup. Aku ikutkan aje kerana yang penting anak2 'happy'. Kalau mereka xhappy nanti kalau dibawa berjalan kemana-mana mesti masing2 'muncung sebatu'.

Bersambung.



Selamat Hari Lahir, Fathiyyah! (belated)

| | 14 comments

Masih aku ingat
diwaktu itu
di pejabat
sedang bersiap sedia
untuk menghadiri
Majlis Jamuan Hari Raya

Sudah terbayang diruangan mata
sate, ketupat, lemang dan rendang
kuih raya, dodol dan berbagai
juadah yang enak2
teringin aku menjamah semuanya

Tiba2 terasa saperti saat
untuk melahirkan sudah tiba
keinginanku untuk menikmati
juadah hariraya
terpaksaku lupakan

Di kalangan anak-anakku
proses melahirkannya yang paling lama
ku tanggung
seperti melahirkan anak sulung

Kehadiran bayi yang comel dan montel
disambut dengan penuh kesyukuran
suara tangisan dan gelak ketawanya
keletah dan kerenahnya
sentiasa menghiburkan
dialah kesayangan
dialah kemanjaan


Masa berlalu begitu pantas sekali
bayiku kini sudahpun berusia 20 tahun
rasa belum puas aku membelainya
dia sudahpun mencecah alam dewasa
menjadi seorang rupawan
sudah boleh berdikari
sudah pandai mengurus diri
sudah boleh menentu masa depan sendiri

Alhamdulillah,
Tiada apa yang aku harapkan
selain doa yang aku panjatkan
agar dia menjadi seorang yang berbudi pekerti
bijaksana dan berakhlak mulia
sentiasa mengasihi dan dikasihi
dan hidupnya sentiasa diberkati











Rehat sebentar

| | 0 comments

"Mak, nape x update blog?" Tanya thia masa dia call beberapa hari yang lalu. Memang dah lama aku xupdate blog. Setiap kali nak update ada saje halangan. Lebih2 lg bila ada mental blockage. Nak berkarya rasa macam hasilnya nanti tidak menepati piawaian. Daripada ntah ape2 yg ditulis, baik diamkan diri aje.


Bebanan tugas di ofis selalu membuat otak menjadi terlalu penat utk bercerita apatah lagi berkarya. Atau mungkin juga kerana mengenangkan pelajar-pelajar di Mesir yang sedang bertungkus lumus mengulangkaji utk peperiksaan mereka, maka aku merasa tempias 'kesengsaraan' mereka. Ya Allah, berikanlah mereka ketahanan fizikal dan mental yang jitu.

Bulan Mei airmata ku banyak tertumpah. Jiwa menjadi terlalu sensitif. Namun, aku belum bersedia untuk berkongsi cerita. Biarlah ku pendam sebuah duka. Dan izinkan aku berehat sebentar untuk memujuk hati ini. (Thia, don't worry, nothing concerning you.)

Jumpa lagi, Insha'Allah.

Anak-anak di Mesir, GOOD LUCK AND STRIVE FOR EXCELLENCE.

Bingkisan Hari Ibu

| | 8 comments

Sy nak share 2 bingkisan yg diterima melalui emel semalam sempena HARI IBU. Pengirimnya.... dua org 'anak orang' yang memanggil sy "IBU".

Pertama dari Syah:

Orang kata aku lahir dari perut mak
bukan org kata...memang betul

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak

Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak


Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma...mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak

Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... mmaaakkkk!
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & laukpauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari.......pasanganku
Bila sedih, aku cari......mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.....mak

Bila sambut valentine... Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"...
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada.....MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya......
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu.
Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya.
Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu.
Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis
Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


Dan yg satu lagi dari Amir.....
Senikata lagu BELAIAN IBU dendangan HIJJAZ (dari album DAMAI)

Tertanam naluri keibuan amat mendalam
Di jiwa insan yang mendambakan kebahagiaan
Oh? ibu

Di bahumu tergalas beban
Perjalananmu penuh rintangan
Kau titipkan kasih sayang
Sejujur pengorbanan
Tak ku nafikan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Kau insan penyayang
Betapa ku merindu
Lembutnya belaian ibu
Membuatku terlena

Di wajah terlukis tenang
Debar di dada kau rahsiakan
Ku pastikan dikau aman
Dikurnia sejahtera
Tak ku lupakan

Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan

Tiada aku tanpa ibu
Hanya (kau) satu didunia
Bertakhta dikau dijiwaku
Kau lah ibu yang tercinta

Kau insan pengasih
Betapa aku mengharap
Hadirnya restumu ibu
Membawaku ke syurga

Bersemi belaian kasih sayang nan berpanjangan
Darimu insan yang mendoakan kebahagiaan anak-anakmu
Oh? Ibu


Rasa syahdu dan terharunya. Thanks Guys!

P/S: Don't forget to wish yr mum on MOTHER'S DAY ye.....

(alangkah beruntungnya mereka yg masih punya IBU....kerana tanpa IBU jiwa mu akan sentiasa dlm kesepian dan kerinduan.)

Stress

| | 4 comments


terasa sangat bosan
terasa tak ada tenaga
terasa otak tepu sangat-sangat
terasa sangat keletihan
terasa sangat mengantuk
terasa sangat tak produktif

Stress?????

dah hadiri kursus 5 hari
dah pergi jalan-jalan di Taman Tasik Titiwangsa
dah pergi menonton teater demi teater
dah pergi 'window shopping'
dah menziarahi kawan-kawan yg baru dapat baby
dah pergi kenduri kawin
dah tengok Akademi Fantasia....hmmmm..saje nak share excitement
dah update Facebook
dah bawa zaim dan itqan mandi kat Taman KLCC
dah YM Thia
dah baca blog dia dan adik
Stress lagi???

Kenapa?????

Perjuangan belum selesai
baru lepas kena 'internal audit'
Lepas nie kena 'external audit' pulak

Stresssssssss











Denda

| | 7 comments


Jam 10.20 pagi td, zaim telefon. Dia kata tertinggal kertas peperiksaan matematik di rumah. Dia suruh hantar jam 10.30 pagi kerana subjek matematik sejurus selepas waktu rehat. Kalau xde kertas itu, nanti guru denda.

Sy bergegas balik rumah untuk mengambil kertas peperiksaan tersebut. Mujur rumah dekat je xsampai 10 minit pun dr UIA. Sebelum itu, sy call adik suruh standby dgn kertas peperiksaan itu.

Ketika sampai dimuka pintu kelas zaim(4 Khalid), guru dahpun berada dlm kelas. Sy nampak ada seorg murid berdiri depan kelas dan seorang lg duduk di atas lantai dicelah2 barisan meja pelajar2 (tau la kalau ada lg pelajar2 yg duduk di atas lantai psl xnampak dr pintu kelas. Berdetik hati sy berkata2, "Dah kena denda ke?" Waktu itu baru 10.45 pagi waktu tempatan. Apabila guru nampak sy di luar kelas, dia dtg kpd sy dah sy hulurkan kertas peperiksaan dan memberitahunya zaim tertinggal kat rumah. Sy menunggu guru tersebut memberi kertas itu kpd zaim dan memang dialah yg sedang duduk atas lantai.

Sebagai seorg ibu, hati sy mestilah terusik dan sedih. Sy tak kisah kalau zaim didenda tp sy rasa didenda duduk atas lantai itu adalah sedikit keterlaluan. Lebih2 lg bila dengan baju yg dipakai itulah nanti akan dibawa bersolat kerana kebersihan pakaiannya dah tercemar dek tapak2 kasut pelajar2. Xde ke cara2 denda selain dr duduk atas lantai yg lbh 'logik' seperti beri extra homework ke, berdiri atas kerusi ke, rotan tapak tangan ke, beri amaran dulu ke, dan cara2 lain yg lbh sesuai dengan bertujuan utk mendidik supaya lain kali mereka tidak akan lupa.

Pihak sekolah sepatutnya memberi garis panduan kpd guru2 tentang apa yg boleh dan xboleh dibuat ketika mendenda pelajar.

*Anwar dulu pun pernah kena denda.....diri atas kerusi.

Buat tatapan orang Cairo

| | 9 comments


Semalam thia telefon. Merengek nak tengok wajah sy memakai spek mata baru. Terpaksa la posing kejap sebelum pergi makan nasi lemak kat Kg. Baru pagi tadi. Gmbr diambil di 'favourite photo spot' keluarga kami: di laman rumah, tepi buaian n pokok bunga kertas yg rimbun bunganya sebagai 'background'. Lately, suka pakai tudung 'ala Ekin'. Senang pakai..sarung je, xpayah susah2 pakai 'brooch'.

Harap org Cairo puas hati. :-)

SPEK BARU

| | 4 comments


Dah berbulan2 nak tukar spek mata. Buat test mata..power jauh dah kurang tp power dekat makin bertambah..rabun dekat la nie. Patutpun bila pakai spek lama, rasa semacam je. Spek baru dah pun siap. Pilih bingkai yg 'tebal' sikit biar nampak 'garang' sikit. Warna bingkai? BLACK N WHITE. (Not as shown above) Dah pakai sejak semalam. Banyak betul komen dari kawan2 dan anak-anak. Antaranya:"

"Cantik spek baru. Nampak 10 tahun lbh muda"
"Eh, spek baru? New look la..."
"Wah, new imej. Nampak lbh serius"
Tebalnye spek!"
"You nampak garang la pakai spek baru"

Komen2 yg positif tu xtau la samada lahir dari hati yg ikhlas ke tidak tp yg paling ikhlas sekali ialah dari kak long (who else?):

"Nape amik bingkai besar? Mak nampak lagi tua la..Eeee...xsesuai langsung dgn muka mak"

Macam makcik2 ke....macam nenek ke........xkisahlah org nak komen ape pun. (Memang I pun dah jadi makcik n nenek hihihi), janji I'm comfortable with my new glassess n dunia nampak sangat cerah ...... :-)

SAYANG ANAK

| | 1 comments

Perasaan sy agak terganggu akhir2 ini. Perasaan sedih, geram, marah menerjah dlm diri dan fikiran sy. Mengapa? Kebelakangan ini terlalu bnyk kes2 buang bayi. Kalau dibuang didepan pintu pagar rumah org atau di tangga masjid xpe la juga...akan ada hamba Allah yg dtg mengutipnya. Tetapi kalau dibuang di tempat yg tidak dilalui manusia dan dibiarkan bayi itu kelaparan, digigit semut, nyamuk atau anjing liar sehingga mati, itu bukan manusia namanya.
Terlalu bnyk kes2 buang bayi yang kita tidak tahu samada semasa dibuang bayi itu masih bernyawa atau sudahpun mati. Apabila mayat2 bayi malang itu ditemui, keadaan mereka amat menyedihkan. Ada yg tergolek ditempat pembuangan sampah serupa anak patung buruk, ada yg dibungkus dlm beg plastik dan dicampak merata2, ada yg dicampak ditepi2 longkang tanpa pakaian dan berbagai cara lg diluar kotak pemikiran manusia yg bertamadun.

Pelik juga rasanya bagi ibu2 yg mengandungkan bayi tersebut. Tidak adakah sedikitpun perasaan keibuan dan rasa kasih serta belas terhadap bayi mereka. Tidak penatkah mengandung 9 bulan 10 hari? Tidak rasa sakitkah semasa melahirkan anak itu? Kalaupun tidak mahu membelanya, ada cara yg lebih berperikemanusiaan drp membuang bayi yg tidak berdosa. Mengapa harus bayi2 tersebut yg terpaksa menanggung penderitaan dan siksaan.

Apakah mereka itu berhati binatang????? Jawapannya TIDAK kerana........









...........BINATANG PUN SAYANGKAN ANAK! Jadi....mereka itu apa?????
| | 10 comments

MOTHERS

(Someone sent me this...Just love to share)


Real Mothers don't eat quiche;
They don't have time to make it.

Real Mothers know that their kitchen utensils
Are probably in the sandbox.

Real Mothers often have sticky floors,
Filthy ovens and happy kids.

Real Mothers know that dried play dough
Doesn't come out of carpets.

Real Mothers don't want to know what
The vacuum just sucked up.

Real Mothers sometimes ask 'Why me?'
And get their answer when a little
Voice says, 'Because I love you best..'

Real Mothers know that a child's growth
is not measured by height or years or grade...

It is marked by the progression of Mommy to Mom to Mother...

The Images of Mother

4 YEARS OF AGE - My Mommy can do anything!
8 YEARS OF AGE - My Mom knows a lot! A whole lot!
12 YEARS OF AGE - My Mother doesn't really know quite everything.
14 YEARS OF AGE - Naturally, Mother doesn't know that, either.
16 YEARS OF AGE - Mother? She's hopelessly old-fashioned.
18 YEARS OF AGE - That old woman? She's way out of date!
25 YEARS OF AGE - Well, she might know a little bit about it!
35 YEARS OF AGE - Before we decide, let's get Mom's opinion.
45 YEAR S OF AGE - Wonder what Mom would have thought about it?
65 YEARS OF AGE - Wish I could talk it over with Mom.

The beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that
she carries, or the way she combs her hair.

The beauty of a woman must be seen from in her eyes,
Because that is the doorway to her heart,
The place where love resides.

The beauty of a woman is not in a facial mole,
but true beauty in a woman is reflected in her soul.

It is the caring that she lovingly gives, the passion that she
shows, and the beauty of a woman with passing years only grows!

Bersama Artis2

| | 0 comments


Istanamuzika
(Kumpulan Muzik Tradisional Istana Budaya)

Nizal Mohamad & Jamie Chik
Aishah
Ibnor Riza
Rahimah Rahim
Haziq AF


Setiap tahun Universiti kami meraikan staf2 yg telah lama berkhidmat di Universiti. Turut diraikan juga adalah staf2 yg sudah bersara dari perkhidmatan. Majlis itu dinamakan 'MALAM JASAMU DIKENANG'. Pada malam tersebut, staf2 yg diraikan akan menerima sijil penghargaan dan cenderahati sebagai tanda penghargaan dan terima kasih di atas sumbangan mereka terhadap Universiti.

Selain dari acara penyampaian sijil dan hadiah, kami juga menjemput artis utk membuat persembahan semasa jamuan makan malam. Sebagai pengerusi jawatankuasa 'entertainment' sy ditugaskan utk mencari artis2 yg dirasakan sesuai utk membuat persembahan di majlis tersebut. Setiap tahun bertukar artis.

Bukan senang nak cari artis2 yg sesuai lebih2 lg artis perempuan. Bagi artis perempuan, syarat yg paling utama ialah berpakaian menutup aurat. Lagu2 yg dipersembahkan mestilah sesuai dgn suasana dan tetamu majlis. Personaliti artis pun kena amik kira bagi mengelak sebarang kontroversi.

Biasanya sy akan tanya kepada pengerusi dan AJK penganjur kalau2 mereka ada 'pilihan' sendiri yg ingin dijemput membuat persembahan. Sebolehnya sy cuba dapatkan artis pilihan mereka dahulu sebelum memilih artis lain. Tapi faham2 aje la,kalau yg tengah glamer dan popular, bayarannya pasti mahal. Jadi kena tengok bajet la..kalau terlalu mahal xbole nak amik. Lagipun mereka hanya buat persembahan untuk lebih kurang 45 minit sahaja.

Setelah mengenalpasti artis mana yg ingin dijemput, maka sy pun berusaha untuk menghubungi mereka. Berbagai cara terpaksa dilakukan utk melaksanakan tugas ini saperti minta pertolongan kawan2 yg mengenali artis itu, menghubungi syarikat rakaman, pegawai perhubungan artis, Entertainment Agency saperti MAESTRO dan Istana Budaya. Apabila sy berjaya mendapatkan artis2 tersebut, maka kami akan membuat pertemuan untuk membincangkan hal2 yg berkaitan dgn persembahan mereka.

Hati sy slalu berdebar2 setiap kali hendak bertemu artis. Maklumlah mereka org terkenal, glamour dan kadang2 kita terpengaruh juga dgn gossip2 tentang mereka. Ada yg dikatakan sombong, demanding, banyak sogeh dan berbagai2 lg. Alhamdulillah, setakat ini sy tidak pernah lg mengalami situasi yg tidak menyenangkan sepanjang berurusan dengan artis2 yg diundang. Mereka sgt professional, berdisiplin, berbudi bahasa, tidak menyusahkan, bertolak ansur dan tidak pernah demand. Sy rasa bertuah dapat mengenali mereka secara dekat dan berkerjasama dengan mereka. Sehingga kini ada diantara mereka yg masih menghubungi sy dan kami menjadi kawan rapat. Cuba teka siapa?


P.S. Catatan ini dah lama disimpan dalam 'DRAFT' baru skrg dipublished..:-D


To Thia With Love

| | 7 comments







Do you still remember my close friends?

Jangan Terlalu Mencari Kesempurnaan

| | 16 comments

(Khas untuk pasangan Amir dan Afizan yg akan melangsungkan perkahwinan tidak berapa lama lg.....)













Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN
kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar KEPERLUANMU. ..
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,
TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah,
cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU. .. MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan MENYESAL...

Adik

| | 10 comments


Masa sy mengandungkan dia...thia was jez 6 months old. Too small to have a little baby sister. Risau jugak hati takut2 xdpt beri perhatian pd thia bila dah ada baby baru. Bila adik lahir, thia was so excited. She was such a loving sister...slalu offer diri nak jaga adik.

They grew up together...macam twins. Cuma yg membezakan thia 'tembam' tp adik kecil n comel...macam anak jepun...Adik bnyk menurun wajah arwah nenek. Dia lah cucu perempuan nenek yg bongsu. Alhamdulillah, kedua-duanya anak yg baik, comel, xberapa nakal tp kdg2 suka 'bergaduh'sesama sendiri. Thia was a bit aggresive..always make sure that she'll get what she wants. Adik suka mengalah. Masih ingat lagi masa kami hendak ke London tp xdpt bawak dia bersama, Adik relaxs je. Xmenangis sikit pun. Masa kami sibuk2 nak berangkat dia bole tanya kita org..."Kenapa xpergi lg?".

Kalau thia, kemana saje kami pergi, jgn sekali2 tak masukkan nama dia dlm list. Dia lah org pertama yg akan bertanya, "Thia ikut x?" Mungkin masa mengandungkan dia, sy dah bawa dia dlm perut pergi ke Hawaii. Tu sbb dia suka berjalan smpai sekarang.

Adik kdg2 rasa diovershadowed oleh "Kak Uda". Tp adik seorg yg xmudah berputus asa. Dia rajin berusaha meningkatkan diri walaupun xsehebat Kak Uda tp sekurang2nya dia tidak tertinggal jauh dibelakang. She had proven that in her SPM results. One thing about adik, dia terlalu mudah sygkan kawan2..n suka appreciate kawan2 yg rapat dgn dia. Adik suka memberi hadiah kpd kawan2 although xde special occasion pun. Sy slalu berkata padanya, "Adik, mak tengok adik slalu belikan hadiah utk kawan2 tp kawan2 adik xpernah pun beri adik hadiah?". Adik menjawab "Mak, kan mak slalu kata, xsemestinya balasan itu kita terima dr org yg menerima dr kita. Balasan yg baik akan datang dgn berbagai cara dan dr org yg kita xjangka". oh, ok. Adik ingat pesanan sy. Memang sy slalu pesan kat dia begitu kerana xmau dia rasa kecewa jika dia xdpt apa2 balasan dr kawan2nya.

Adik, be strong n always have a positive mind. Most important be yourself!

(Note: Sejak adik bercuti nie..sy xlah rasa sunyi sgt kat rumah. Ada kawan nak bersembang dan bergurau hihihi...Zaim pun hari2 teman Kak Chik tidur. Thia, jgn jelezzzz)

Kelewatan

| | 17 comments



Selepas subuh tadi, hujan mula turun. Agak lebat. "Emm lewat lagi la kesekolah arini" bisik hati sy. Mesti Zaim mengamuk. Zaim xsuka sampai sekolah lewat. Dia akan jd 'restless' dan berleter2 sepanjang perjalanan kesekolah.

Mmg sah lewat sampai. Jam 7.30 pagi masih di traffic light kat simpang Al-Amin. Sejak ada Islamic International School dan Sekolah Setia Budi, keadaan di situ semakin teruk. Terlalu sesak kerana jalan masuk ketiga2 sekolah hanya satu dan sempit.

Zaim mula stressed. "Tak pe lewat sikit. Ari hujan. Mualimah faham", sy cuba pujuk dia. Mujur pagi nie mood dia ok sikit psl semlam dia dah ponteng (Ada cegita lain semalam :-) )

Sikap Zaim yg xsuka lewat ke sekolah memang menurun sikap Kak Uda dia. Sy terkenang satu ketika di mana Kak Uda dia melalak-lalak dlm kereta kerana kami kelewatan. Dah jam 8.00 lbh. Masa tu kalau xsilap kedua2 abgnye masih di sekolah menengah dan Kak Uda di sekolah rendah.

Bila dah sampai sekolah, Kak Uda xnak turun dr kereta. Dia duk menangis kata nanti cikgu marah pasal dah lewat. Dia malu dgn kengkawan kerana lewat masuk kelas.Dia malu masuk kelas masa org tengah belajar walaupun bukan disengajakan.

Sy tension jugak psl dah sampai sekolah, siap drive sampai tepi kelas lagi tp Kak Uda pulak xnak turun dr kereta. Nak dipendekkan cerita, salah sorg dr abgnya volunteer nak teman dia sampai masuk kelas n nak tolong explain kat cikgu nape lewat ke sekolah pagi itu. Baru lah Kak Uda turun dr kereta dgn ditemani oleh abgnya.

Itu lah dia Kak Uda yg xsuka datang lewat ke sekolah dan diwarisi oleh adik bongsunya, ZAIM.

Telatah Zaim

| | 17 comments


Tiada ada yg lbh menghiburkan selain dr melayan kerenah dan telatah si anak bongsu, Zaim Zharfan. Bila dia mood baik seronok melayan dia...tp bila ada something yg xkena ataupun merajuk kerana sesuatu, jenuhlah nak memujuk. Zaim kalau merajuk bukan jenis yg akan bawa diri duk diam sorg2...tp dia akan buat sesuatu yg akan buat "my blood go upstairs!"

Kalau Zaim good mood dia akan bertanya soalan2 yg pelik2 yg kekadang xtau nak jawap. Dia juga rajin memberi teka teki yg xmasuk akal tp ada logiknya. Apa yg merisaukan sy, Zaim malas belajar. Tp kalau buat homework, bila kita tanya soalan dlm buku, betul pulak jawapan yg diberi. Agaknya konsentrasi dia hanya dlm kelas sahaja.

Satu hari....

"Mak, dah besar nanti Zaim xnak kerjalah" Zaim memberitahu.
"Nape, kalau xkerja nanti Zaim xde duit. Camne Zaim nak tanggung diri sendiri?" Jawapan sy.
"Mak kan ada." jawapnya ringkas
"Mak xkan selamanya ada. Satu hari nanti mak akan mati?" balas sy.
"Ala, Zaim pegilah kat bank. Cucuklah kad amik duit?" tergelak sy mendengar jawapan innocentnya itu.
"Hello, nak cucuk kad pun kena ada duit kita dlm tu. Mana bole senang2 cucuk duit." sy cuba buat dia faham.
"Ooo ye ke...Xpelah nanti Zaim buat bisness parking kereta. Nanti org nak parking kereta kena bayar kat Zaim. Zaim dapatlah duit...xpayah susah payah cucuk duit kat bank"..sempoinya dia menjawab.

Lurus betul si Zaim nie. Fikiran kanak2 begitu simple. Harap2 dah besar dia akan jadi seorg businessman yg berjaya.

Dia juga pernah mereka kata ganda yg melucukan....

"Mak, kalau kaya raya kan? Kalau miskin....apa?
"Miskin papa lah" sy menjawab.
"Bukan....kalau kaya dah raya.....miskin kenalah puasa....psl dia xde makanan!"

Zaim Zharfan....sipenglipur lara emak.

44 Natural Highs

| | 7 comments

Just to share 44 natural feelings of happiness that we may have experienced. Some of them may not be necessarily 'relevant' to us. Just 4 fun!

1. Falling in love.
2. Laughing so hard your face hurts.
3. A hot shower.
4. No lines at the super market.
5. A special glance.
6. Getting mail..
7. Taking a drive on a pretty road.
8. Hearing your favorite song on the radio.
9. Lying in bed listening to the rain outside.
10.Hot towels fresh out of the dryer.
11.Milkshake (any flavor).
12.A bubble bath.
13.Giggling.
15.The beach.
16.Finding a 20 dollar bill in your coat from last winter.
17.Laughing at yourself.
18.Looking into their eyes and knowing they Love you...
19.Midnight phone calls that last for hours.
20.Running through sprinklers.
21.Laughing for absolutely no reason at all.
22.Having someone tell you that you're beautiful.
23.Laughing at an inside joke with FRIENDS
24.Accidentally overhearing someone say something nice about you.
25.Waking up and realizing you still have a few hours left to sleep.
26.Your first kiss (either the very first or with a new partner).
27.Making new friends or spending time with old ones.
28.Playing with a new puppy.
29.Having someone play with your hair.
30.Sweet dreams.
31.Hot chocolate.
32.Road trips with friends.
33.Swinging on swings.
34.Making eye contact with a cute stranger.
35.Making chocolate chip cookies.
36.Having your friends send you homemade cookies.
37.Holding hands with someone you care about.
38.Running into an old friend and realizing that some things (good or bad)
never hange.
39.Watching the expression on someone's face as they open a much desired
present from you.
40.Watching the sunrise.
41.Getting out of bed every morning and being grateful for another beautiful
day.
42.Knowing that somebody misses you.
43.Getting a hug from someone you care about deeply.
44.Knowing you've done the right thing, no matter what other people think.

Jejak Kasih

| | 1 comments

Bagaimana perasaan anda sekiranya sahabat2 lama yg sudah berpuluh-puluh tahun xbertemu tiba2 menghubungi anda semula. Mungkin yg masih remaja belum ada pengalaman lagi. Tetapi bagi rakan-rakan sebaya pasti ada yg pernah mengalaminya saperti apa yg sy alami baru-baru ini. (Saje nak berkongsi cerita)

Dua minggu lalu....dpt email bertajuk "on behalf of my mum"...berdebar2 apabila membuka email tersebut. Pengirimnya bernama Nurul. Messagenya lebih kurang begini.."Salam Auntie. Sy anak Pn. Asiah, sahabat auntie semasa di Brunei dulu." Turut diberi no. telefon rumah dan hp ibunya. Ya Allah! sudah sekian lama sy terputus hubungan dgn Kak Asiah, yg setahun lbh tua dr sy. Kira-kira hampir 25 tahun. Kali terakhir bertemu ialah ketika sy menziarahi beliau dirumahnya di Teluk Mas, Melaka. Sudah pasti, sy merasa sgt2 gembira kerana walaupun sekian lama terpisah, beliau masih ingatkan sy dan telah menyuruh anak2nya yg berada di KL utk mencari sy. Akhirnya, Nurul dapat menjejaki sy. Syukur Alhamdulillah. Hari berikutnya Kak Asiah menghubungi sy melalui hp dan kami berbual2 bertanya khabar. Beliau juga mengundang sy ke majlis perkahwinan anak perempuan sulungnya pada awal bulan Jun nanti. Sy merasa bersalah kerana semasa mengadakan kenduri perkahwinan anak-anak, sy tidak pernah berusaha menjejaki beliau. Tp xmengapalah, ada 4 org anak lg yg belum berkahwin. Nanti akan sy kirimkan undangan.

Minggu lalu pula, jam 10.00 mlm sy mendpt panggilan telefon dr Tedmie, anak saudara yg berada di Kluang. "Auntie, kenal x Kak Uyun?" Sy tidak pernah mengenali sesiap yg bernama Uyun melainkan seorg anak kecil yg tidak pernah bertemu sejak 40 tahun yg lalu. Nama anak kecil itu NURUL UYUN...anak kpd seorg guru agama, Ustazah Sharifah Mariam yg berasal dr Batu Pahat, Johor tetapi telah sekian lama bermastautin di Brunei Darussalam. Beliau juga merupakan guru agama kpd kerabat Diraja Brunei. Semasa sy meninggalkan Negara Brunei Darussalam, Uyun baru berusia 2 tahun. Keluarga Uyun sudah saperti keluarga angkat sy di sana. Semasa Uyun kecil, sylah yg mengendong dia ke hulu dan ke hilir...furthermore, she was soooo cute.

Tedmie telahpun memberi contact number sy pd Uyun. Sejurus kemudian, Uyun menghubungi sy. Ya Allah, sukar utk digambarkan betapa gembiranya sy ketika berbual2 dgnya. Akan tetapi sy juga merasa sedih kerana arwah ibu tidak sempat untuk melalui saat-saat ini. Menurut Uyun yg kini sudah menetap di USJ, dia dah lama ingin bertemu dgn sy..setiap kali dia menatap gmbr dia bersama sy sewaktu kecil2 dulu, keinginannya membuak2 tambahan pula ibunya slalu menyebut2 nama sy. Ibunya juga sudah kembali ke Malaysia dan tinggal bersama2 dgnnya. Sy merasa sgt terharu kerana masih ada lg org2 yg ingatkan sy walaupun sudah terpisah bertahun-tahun lamanya.

Dlm perbualan kami, Uyun ada menceritakan tntng seorg lg sahabat baik sy di zaman persekolahan dulu. Beliau ialah YM Tengku Mohd. Fawzy, kerabat Diraja Brunei/Selangor. Diberitakan bahawa Tengku Fazwy bru sahaja melangsungkan perkahwinan dgn kerabat Terengganu. Sy tergelak mendengar berita itu. Sy dah ada 7 org anak dan 4 org cucu, Tengku Fawzy baru melangsungkan perkahwinan! Uyun memberi no. hp beliau utk sy hubungi kerana kebetulan beliau bersama bonda, YTM Tengku Puteri Noor Ihsan dan ayahanda, YTM Tengku Pengeran, sedang bercuti di KL. Di akhir perbualan, sy berjanji utk bertemu dgn mereka, Insha'Allah, bila ada peluang.

Berdebar-debar hati sy ketika menekan nombor hp Tengku Fawzy. Manelah tau kot2 dia tidak mengenali sy lg walaupun masa kecil2 dulu keluarga kami agak rapat. Dan di sekolah dia merupakan best friend sy ....best friend masa kecik2...bukan tau apa2 pun..lagi pun bonda beliau suka membelikan sy hadiah setiap kali balik dr luar negara kerana beliau tiada anak perempuan. So kiranya sy menumpang tuah la ye...Lagipun masa tu 'bodoh' lg xtau protokol dgn anak-anak raja.

Ketika Tengku Fawzy menjawab panggilan sy, sy dengan 'nakal'nya menyuruh dia meneka siapa sy. Sy kata "I'm yr long lost childhood friend". (Sebenarnya xtau nak start conversation camne) Silap2 ckp kan takut dimurkai pulak. Dia mulalah menyebut berbagai2 nama perempuan. Alamak! terasa bodoh pulak. Xkan dia nak tau sape sy sedangkan kami dah hampir 40 tahun xpernah bersua muka apatah lg mendengar suara. Akhirnya, sy memperkenalkan diri and the first word that came out from his mouth was "ALHAMDULILLAH". Sy lupa diri pulak, sepatutny bahasakan dia dgan 'KU JI' tapi kerana dah overexcited sgt terbahasakan dia "JI' saja macam kecik2 dulu. Ampun...Ampunkan patik ye.

Lama juga kami berbual..bertanya khabar tntg keluarga beliau. Dia pun terkejut bila diberitahu nenek sudah tiada. Sy mengusiknya napa lambat kawen...dia kata jodoh baru sampai. Dia turut menceritakan tentang dua org adik beliau, Tengku Farouk dan Tengku Aris Fadzillah yg dah ramai anak. Sy kata, "It's never too late to start a family". Beliau turut mengundang kami ke Brunei dan memberi contact no beliau di sana. Memang hajat di hati nak ke sana lg kerana kawan2 ramai di sana tetapi bila memikirkan ongkosnya...terpaksa pendamlah dulu. Insha'Allah, kalau ada rezeki sampailah kami di sana nanti.

Sy merasa sgt bersyukur kerana DIA telah memberi peluang utk sy bertemu kembali dgn sahabat2 yg sy sentiasa rindui. Paling bahagia sekali ialah apabila mengetahui mereka tidak melupakan sy walaupun sudah berpuluh-puluh tahun tidak bertemu. Mereka masih mesra seperti dulu. Sy dapat merasai keikhlasan hati mereka. Mungkin pada fizikalnya kami sudah berubah tetapi hati-hati kami tetap bertaut seperti kecil-kecil dahulu.

Tetiba hati teringat pada YM Pengiran Hajjah Noraid...sahabat sy sejak kindergarten lagi. Dah lama dia menyepikan diri...dan lama dia xbercuti di KL...rindu..rindu dan rindu.

Sekian.

Kasih Saudara

| | 10 comments

Segmen 1

Pagi tadi badan rasa xsihat. Pening sahaja. Pil NORVASC untuk hypertension xpernah miss pun tp xtau nape pening setiap kali berdiri lama. Maybe banyak sangat makan coklat-coklat yg kerol bawak balik dari Langkawi. Orang kata kalau ada migraine xbole makan coklat banyak2....xtau pulak kesahihan pendapat ini.

Tugas sy setiap hari pagi sabtu n ahad, pergi pasar n beli breakfast sekali. Tp pagi ini rasa letih nak kuar rumah. Rasa xde mood nak kemana-mana. Nak buat apa-apa pun xde mood. Tp kesian pulak kat hafiz n zaim. Sebagai ibu keutamaan tentulah anak-anak. Ibu lapar xpe tp jangan anak-anak yg lapar. They are always my PRIORITY.

Sementara nak hilangkan pening, sy mengadap ASTRO sekejap. Masa tu HBO menayangkan filem MAMBO KING. Filem muzikal lakonan ARMAND ASANTE dan ANTONIO BANDERAS. Sy minat sgt dgn Si Antonio nie lbh lagi kat suara dia. Suka sgt dgr suara dia jadi PUSS dlm film animasi SHREK. Sy juga suka tengok dia berlakon jadi guru tarian kepada sekumpulan murid-murid nakal dlm filem TAKE THE LEAD.

MAMBO KING mengisahkan dua beradik dari Cuba yg mencuba nasib menjadi penghibur di Kelab Malam di Amerika. Kononnya lagu BEAUTIFUL MARIA yg si Mawi nyanyi dlm AF tu lagu ciptaan si Antonio yang namanya dalam filem itu ialah DESTAR, seorg pengubah lagu dan abgnya CEASAR, seorg penyanyi. Apa yg menarik perhatian sy ialah tentang keakraban dua beradik itu dlm memperjuangkan lagu irama latin di Amerika. Walaupun si abg lebih berkuasa dan penuh keegoan, tetapi perasaan kasih terhadap adiknya mengatasi segalanya. Si abg sanggup mengorbankan perasaan cintanya terhadap seorg gadis semata-mata kerana adiknya menyintai gadis yg sama dan mengahwininya. Dalam usaha mereka utk berjaya, mereka kerap menemui kegagalan kerana ditipu oleh agen-agen. Mereka pernah hilang pekerjaan kerana kelab mereka tidak mahu memperbaharui kontrak kerana takut dgn ugutan ketua samseng sehingga memaksa mereka berkerja di ladang penyembelihan lembu.

Mungkin realitinya begitulah kehidupan manusia2 yg bergelar penghibur...ada pasang surutnya..namun di atas pentas mereka tetap ceria menghiburkan hati org lain. Mereka ibarat lilin ..membakar diri utk menerangi org lain.

Namun dlm apa keadaan sekalipun, dua beradik ini tidak pernah berpisah walaupun mereka sering bertengkar dan berlainan pendapat. Pada akhir cerita, apabila Destar diberitahu oleh seseorg yg abgnya sebenarnya menderita kerana tidak dapat memiliki wanita yang sudahpun menjadi isterinya itu, Destar rasa sangat bersalah terhadap abangnya dan perasaannya sering tertekan setiap kali melihat wajah abgnya sehingga dia menemui maut di dlm kemalangan jalanraya. Setelah Destar mati, setiap kali ada show, abangnya pasti akan mendendangkan lagu BEAUTIFUL MARIA bagi mengenang adiknya itu.

Hati sy tersentuh juga melihat adegan akhir filem ini. Berlinang jugaklah airmata kerana sy rasa skrg susah nak dpt kasih syg di antara adik beradik seperti mereka...atau apakah ianya hanya ujud dlm filem sahaja...tidak dlm realiti kehidupan manusia.

Interframe:

Lepas habis cerita tu baru pergi kedai beli roti n telur untuk dbuat breakfast. ...oops bukan breakfast tp brunch....breakfast n lunch!

Dah tengahari....pening lagi. Masa inilah teringat KAK LONG. Selalunya hujung minggu dia balik rumah tp minggu ni dia pergi Seremban kerana kerol ada kursus di sana. On the way back, nak singgah Alamanda, Kamil nak jumpa UPIN dan IPIN. So, lewatlah dia balik nanti. It's natural, bila ibu rasa xberdaya n bermaya dia mesti akan ingat kat anak2 perempuan lbh dari anak lelaki. Selalunya anak perempuan lbh sensitif dan memahami perasaan ibu mereka. Hanya org perempuan aje yg bole menyelami hati seorg perempuan...betul x? Tapi apakan daya...anak perempuan ada 3 orang aje....sorg dah jadi isteri org, sorg lagi nun jauh diseberang lautan ....sorg lagi pun jauh dinegeri orang...Negeri Sembilan.

Segmen 2

Sementara menunggu azan zohor, mengadap TV3 pulak. Nak tengok MELODI. Sekali sekali best jugak tengok cerita2 sensasi dan gossip artis2 malaysia...nama pun artis...kalau xde gossip org xkenal ... xkenal maka xde la peminat ek

MELODI belum mula lagi tp ada pulak program BANG BANG BOOM...segmen yg suka mengenakan org tu..cam program Just Kidding. Tp ini bukan buat lawak tp buat kejutan kat anak-anak..konon2 mak mereka sedang sakit tenat...critical sgt2 sehingga terpaksa buang buah pinggang dan nak mintak anak2 derma buah pinggang mereka untuk ibu yg sedang tenat itu. (Ini adalah atas permintaan si ibu yg mahu menyedarkan anak-anaknya yang nakal2 tuu)

Maka dua org krew berlakon jadi doktor pakar dan telah memanggil anak-anak wanita yang kononnya sakit itu datang ke klinik (usia mereka dlm lingkungan umur 19 tahun hingga 5 tahun)untuk memberitahu tentang sakit ibu mereka....7 org semuanya (eh....cam sama je bilangan anak dgn sy..tp anak2 dia 4 perempuan 3 lelaki). Doktor2 pun cakaplah yg ibu mereka sakit kerana tension dgn anak-anak yg malas nak tolong ibu mereka, degil, malas belajar, suka lepak2 dan macam2 lagi lah yg buat ibu mereka stress, dapat gastrik dan terus sakit buah pinggang (logik ke???). Anak2 perempuan dah nangis2 mendengar cakap doktor tp yg perempuan bongsu...cam blurrr je....maybe xpaham kot. Yang lelaki 3 org tu mula2 cam xde perasaan langsung, si abg sulung relaks aje...tp bila doktor tanya sanggup x derma buah pinggang untuk ibu ...dia kata sanggup dan yg 2 org adik lelakinya dah mula kesat2 mata. Bila doktor tanya yg lain...semua angguk tanda sanggup....yg bongsu tu pun main angguk2 jugak. Di situ bole nampak ketulusan hati anak-anak itu yg sanggup mendermakan buah pinggang mereka tanpa banyak soal jawab. Mereka tidak ambil tahu langsung akan risiko2 yang mungkin akan mereka hadapi.

Walaupun program itu saja nak mengenakan mereka dan untuk menyedarkan mereka tp rasa terharu pulak tengok akan kesungguhan mereka untuk mendermakan buah pinggang mereka sebagai bukti pengorbanan dan kasih terhadap seorg ibu.

Tapi biasalah program main-main....tengah2 feel...tengah2 sedih...datanglah si gorilla mascot bang bang boom datang memberi kejutan dan taulah budak2 tu yg mereka dah terkena. Namun pengajarannya ialah anything can happen to a mother...so anak-anak...pikir2kanlah k.

(Adik: Emak lum khatam lagi novel 'Curahan Cinta Niagara' suspend betul nak baca bab yang akhir tu........ntah bila nak start baca 'Ayat-Ayat Cinta' ?????)

Hajat xkesampaian

| | 10 comments

Terlalu lama memikirkan hal ini. Apakah patut dikongsi bersama ataupun tidak. Kalau xdikongsi nanti ramai yg tersilap sangka. Tapi lbh baik berterus terang drp menanggung perasaan malu dikemudian hari, betul tak?

Ini tentang Hafiz. Hafiz yg pernah diceritakan akan masuk ke Maahad As Sofa untuk jadi 'Al-Hafiz'. Sebenarnya Hafiz xjadi nak jadi 'Al-Hafiz'. Dia dah keluar dari sekolah itu. Bila? Dah lama. Dia hanya bertahan seminggu je di situ. Dua hari di situ dia telefon sy menangis2 nak balik. Tak tahan dgn peraturan sekolah dan asrama yg ketat di situ. Mulanya sy pujuk dia suruh bertahan mungkin pada minggu suaikenal jadual agak ketat sikit lama2 nanti ok la.

Hari-hari berikutnya, Hafiz telefon lagi. Dia kata xbole bertahan lagi. Macam-macam sebab musabab dia berikan. Sy mula xsedap hati. Ialah hati seorg ibu bila anak dah nangis2 ibu mestilah akan nangis jugak. Sy ceritakan masalah Hafiz pada ayahnya. Ayahnya kata 'No way I'm going to take him out from that school'. Serba salah sy dibuatnya. Kalau dibiarkan nanti, takut jd hal lain pulak. Takut emosi dia terganggu dan langsung xbole belajar apa-apa. Tp kalau dibawa balik takut nanti dia buat balik perangai lama suka lepak dgn kawan xtentu hala.

Dilema...betul2 dilema ketika itu. Antara kasih dan kasihan. Kasih padanya dan ingin dia menjadi anak yg baik dan soleh. Kasihan padanya kerana terpaksa menghadapi dugaan hidup di tempat dan suasana yg baru. Sy juga sudah mula merinduinya kerana di rumah yg tinggal hanya zaim. Mungkin salah sy kerana terlalu memanjakan dia sehingga dia tiada daya ketahanan diri apabila berjauhan dari sy.

Dipendekkan cerita, akhirnya selepas puas dipujuk dan dimarahi oleh ayahnya, Hafiz berkeras dan berjaya juga 'mengeluarkan' dirinya dari sekolah itu dan balik belajar di sekolah lama, Al-Amin. Maka kecewalah si ayah bukan kepalang kerana anak lelakinya itu tidak jadi 'Al-hafiz' tapi sy pula rasa lega dan gembira kerana dia sudah pulang kepangkuan saya. Bagi saya, biarlah anak-anak yg menentukan masa depannya sendiri. Ibubapa hanya boleh membimbing dan memberi tunjuk ajar.

Alhamdulillah, sejak Hafiz pulang ke rumah dia belum lagi melakukan sesuatu yg membuat kami susah hati dan dia nampak gembira pulang ke sekolah lamanya. Semoga Hafiz menjadi insan yang berguna dan anak yg soleh.....walaupun dia xbelajar di Maahad. Amin.

Ghazal Performance at IIUM Staff Appreciation Ceremony 2008

| | 10 comments

Jamie Chik, the daughter of the famous ghazal singer, Rosiah Chik

Hidden Talent - Zahid .... our staff singing "Empat Dara"
with Nizal Mohamad
A rose among the thorns
The show was great!!!


Penawar Rindu

| | 3 comments

Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja
Penawar rindu padamu seorang

Resah tak sanggup menanggung di jiwa
Salah tak tahu kasih bermula ( ulang 2X )
Bermula Peristiwa,
dalam ingatan Kasih tercipta
Penawar rindu padamu seorang

Senyuman kuberi sungguh bermakna
Tetapi sayang kau tak ketahui ( ulang 2X )
Tak ketahui Hingga ku merana,
merajuk hati Membawa diri
Penawar rindu padamu seorang
Kenapa selalu semangatku dikau puja

Pasir Roboh

| | 0 comments

Pasir Putih dipinggir kali
Pasir Roboh
Pasir Putih dipinggir kali

Tempat menyabung
Tempat menyabung ayam berlaga sayang
Pasir Roboh
Tempat menyabung
Tempat menyabung ayam berlaga sayang

Kasih tak boleh dijual beli
Pasir Roboh
Kasih tak boleh dijual beli
Bukannya benda bukannya benda buat berniaga sayang
Pasir Roboh
Bukannya benda buat berniaga sayang

Pasir Putih pantainya indah
Pasir Roboh
Pasir Putih pantainya indah
Tempatlah orang tempatlah orang bersuka ria sayang
Pasir Roboh
Tempatlah orang bersuka ria sayang

Bercerai kasih bukannya mudah
Pasir Roboh
Bercerai kasih bukannya mudah
Pasir Roboh
Sampai mati sampailah mati terkenang juga sayang
Pasir Roboh
Sampai mati terkenang juga sayang
Pasir Roboh

Ghazal

| | 0 comments

Masa kecil dulu, arwah ayah amat meminati muzik ghazal. Setiap kali ada show ghazal di tv, arwah ayah dan arwah ibu akan menyaksikannya dari awal hingga akhir. Arwah ayah sangat appreciate muzik ghazal walaupun dia seorang pegawai agama tetapi dia berjiwa seni. Aku seronok melihat arwah ayah menggoyang2kan kepalanya mengikut rentak lagu ghazal. Arwah ibu yg sentiasa berada disampingnya hanya mengukir senyuman.

Aku kurang meminati ghazal masa itu. Bagiku ia muzik utk orang tua2 sahaja. Aku lebih meminati lagu-lagu pop yeh yeh. Penyanyi kesayangan ku ialah Allahyarham Datin Rafeah Buang. Pernah satu hari arwah ayah bertanya padaku, bila besar nak jadi apa? Aku jawab nak jadi Rafeah Buang. Terbeliak mata org tua itu mendengar jawapan ku.

Arwah ayah pernah mempunyai seorang anak angkat, Abg Kamal, orang Singapura. Dia nie satu kampong dgn penyanyi2 pop yeh yeh yg sgt popular pada masa itu saperti A. Ramli, Jefrydin, M. Ishak, Zam Zam dll. Semasa arwah ayah bertugas di Negara Brunei Darussalam pada tahun 1960 hingga 1971, abang kamal pernah tinggal bersama-sama kami. tetapi xlama. Masa itu dia menjadi pemandu kepada seorang kerabat Diraja Brunei.

Setiap kali ada perayaan sambutan ulangtahun Sultan Brunei, ramai penyanyi2 pop yeh yeh yang terkenal pada masa itu akan buat show di Bandar Seri Begawan. Abg kamal lah org yang paling sibuk masa itu menjadi 'Liaison Officer' kepada penyanyi2 tersebut. Dan satu perangai Abg kamal nie, setiap kali mereka datang dia pasti akan bawa penyanyi2 itu makan tengahari di rumah. Yang bestnye, Abg kamal, walaupun pandai masak, dia beli je lauk pauk untuk dijamu kepada penyanyi2 yg datang rumah. Aku lah orang yg paling seronok. Arwah ayah sporting. Dia layan mereka itu sebagai tetamu2 istimewa.

Jauh pulak menyimpang. Niat nak cerita pasal ghazal. Ok lah..berbalik pada ghazal, dulu-dulu (tak tau la sekarang nie) di Johor kalau ada kenduri kahwin, pasti kumpulan ghazal akan dijemput untuk memeriahkan majlis. Satu ketika dulu, jiran kakak buat kenduri kahwin dan kumpulan ghazal dijemput. Mereka hanya akan buat persembahan pada malam berinai. Sepanjang malam mereka bermain ghazal. Lagu yang aku paling ingat sekali ialah 'Pak Ngah Balik'. Beberapa tahun kemudian lagu 'Penawar Rindu' nyanyian Datin Orked Abdullah menjadi sangat popular.

Kenapa sy tulis pasal ghazal? Kerana sy dah jatuh cinta pada muzik ini atau mungkin juga sy sudah tua hihihi. Muzik ini dikatakan berasal dari Persia yang dibawa ke tanah melayu oleh peniaga-peniaga Arab. Sy pernah menonton 'Gema Zafana' di Istana Budaya 4 tahun yg lalu. Persembahan lagu-lagu ghazal, diselangselikan dengan tarian2 zapin memang first class. Rasa bangga pulak jadi orang Johor :-) (Sy dulu ada juga bercita-cita nak jadi penari kebudayaan tapi telah mendapat tentangan hebat dari keluaga. Mana boleh anak Pak haji jadi penari!).

Akhir tahun 2008, aku telah menjemput kumpulan muzik ghazal Istana Budaya untuk mengadakan persembahan ghazal semasa Malam Jasamu Dikenang bagi menghargai jasa-jasa staf2 yg telah lama berkhidmat di IIUM. Kumpulan ini diceritakan telah banyak membuat persembahan kesenian di luar negara termasuk di negara timur tengah. Memang best persembahan mereka.

Semoga muzik ghazal terus berkumandang dan berkembang dipersada seni dan generasi muda perlu didedahkan dengan muzik ghazal kerana ianya adalah khazanah bangsa yang tidak ternilai.
Namun tidak ramai penyanyi yang boleh membawa lagu ghazal dengan baik. The best is Ramlah Ram.

Saya paparkan juga di sini dua lagu ghazal: Penawar Rindu dan Pasir Roboh. Kedua-dua lagu ini amat bermakna bagi diriku.

Camne lagunya? Carilah sendiri k.

Rindunya kat dia....

| | 0 comments

Sudah hampir 2 minggu dia menyepikan diri....hanya sekali2 je dia call...tanye kenapa dia xupdate blog, dia kata 'gong chan' tinggal. Kesian 'gong chan' kena tinggal. Ingatkan xbole survive tanpa 'gong chan' di sisi. First time dia call, dia baru sampai Jordan, kedua kalinya ke depan 'Petra'..dia bercerita betapa indahnya tempat itu..tersangatlah teruja. Alhamdulillah, sampai juga dia ke sana. Ketiga kali dia call, dia on the way ke Syria pulak. Amboi..panjangnya langkah...janji ke Jordan aje tapi dah sampai Syria...lawan tokey nih!


8 Februari baru nak balik Cairo...lambatnyeeee...xsabar nak tengok gambar2 menarik di Jordan dan Syria. Dia kata ada 1,000 keping gambar. Banyak tuu. Memang sejak kecil dia suka berjalan n suka bergambar...macam emak dia jugaklah...tapi bila dah tua2 nie...xbest pulak bila bergambar kerana bentuk badan dah 'out of proportion' dan muka pun dah xcun lagi huhuhu.

So biarlah anak2 aje yg berposing.



We miss u thia...

Untuk tatapan orang jauh...

| | 5 comments

Masih 'honeymooning'
< Control comel..... Tengok teater dgn A'an......

Ditemani oleh Hafiz, Banna & Azrai

Birthday Zaim....biasalah anak2 buah yg sibuk

Ijlal yg suka bergaya

Birthday Hafiz.....tengok sape yg tak sabar2

Imtiyaz....xsabar nak tengok dia besar

Brothers n Best friends.....forever n ever

loving cousins....

Xabis2 nak bertanding sape paling CUN

D'Time Square...memenuhi permintaan zaim

Hanya kenangan.....biasalah separuh jalan je

Org jauh....jangan jelez kat dua orang nih

THIA @ KAK UDA @MAK UDA........WE MISS U SOOOOO MUCH!!!!