Adik

| |


Masa sy mengandungkan dia...thia was jez 6 months old. Too small to have a little baby sister. Risau jugak hati takut2 xdpt beri perhatian pd thia bila dah ada baby baru. Bila adik lahir, thia was so excited. She was such a loving sister...slalu offer diri nak jaga adik.

They grew up together...macam twins. Cuma yg membezakan thia 'tembam' tp adik kecil n comel...macam anak jepun...Adik bnyk menurun wajah arwah nenek. Dia lah cucu perempuan nenek yg bongsu. Alhamdulillah, kedua-duanya anak yg baik, comel, xberapa nakal tp kdg2 suka 'bergaduh'sesama sendiri. Thia was a bit aggresive..always make sure that she'll get what she wants. Adik suka mengalah. Masih ingat lagi masa kami hendak ke London tp xdpt bawak dia bersama, Adik relaxs je. Xmenangis sikit pun. Masa kami sibuk2 nak berangkat dia bole tanya kita org..."Kenapa xpergi lg?".

Kalau thia, kemana saje kami pergi, jgn sekali2 tak masukkan nama dia dlm list. Dia lah org pertama yg akan bertanya, "Thia ikut x?" Mungkin masa mengandungkan dia, sy dah bawa dia dlm perut pergi ke Hawaii. Tu sbb dia suka berjalan smpai sekarang.

Adik kdg2 rasa diovershadowed oleh "Kak Uda". Tp adik seorg yg xmudah berputus asa. Dia rajin berusaha meningkatkan diri walaupun xsehebat Kak Uda tp sekurang2nya dia tidak tertinggal jauh dibelakang. She had proven that in her SPM results. One thing about adik, dia terlalu mudah sygkan kawan2..n suka appreciate kawan2 yg rapat dgn dia. Adik suka memberi hadiah kpd kawan2 although xde special occasion pun. Sy slalu berkata padanya, "Adik, mak tengok adik slalu belikan hadiah utk kawan2 tp kawan2 adik xpernah pun beri adik hadiah?". Adik menjawab "Mak, kan mak slalu kata, xsemestinya balasan itu kita terima dr org yg menerima dr kita. Balasan yg baik akan datang dgn berbagai cara dan dr org yg kita xjangka". oh, ok. Adik ingat pesanan sy. Memang sy slalu pesan kat dia begitu kerana xmau dia rasa kecewa jika dia xdpt apa2 balasan dr kawan2nya.

Adik, be strong n always have a positive mind. Most important be yourself!

(Note: Sejak adik bercuti nie..sy xlah rasa sunyi sgt kat rumah. Ada kawan nak bersembang dan bergurau hihihi...Zaim pun hari2 teman Kak Chik tidur. Thia, jgn jelezzzz)

10 comments:

*f@ryh@* said...

baiknye adik ni..bertuah btul aunty dapat anak2 yang menjadi permata hati ni.

wan hazimah said...

thanx mak. alamak, kembanglah plak imah ni. yuhoooo... kak uda, jgn jeles... hehehe... nnt mak tulis psl kak uda plak. jgn risau ye. hehehehe...

Fathiyyah said...

aiseh..thia mmg tk bley tahan jeles la bila bc yang adik selalu borak ngn mak..
lg satu, zaim teman die tido dlm bilik?
amboi2..mengada punya adik..sejak bila takut tido sorg2 dlm bilik nii?

wakakakaa

emaak! thia dh beli tiket balik Mesia..tapi tk nak la bgtau tarikhnya..
bikin SURPRISE!! hihiiii

adik:jgn kembang lebih2.. kang tak nak bawak u main skating kang..huhu

nannychomel said...

To Faryha:

Kalau org lain kaya harta tp auntie kaya anak...Alhamdulillah di atas nikmat rezeki dan kebahgiaan yg dikurniakan.

To Adik:

Tgh pikir tntg peristiwa2 yg menarik tntg Kak Uda...rasanya xtertulis...trlampau bnyk 'happenings'. Kak Uda tu kan 'extraordinary' sikit hihihi.

To Thia:

Ooo...nak surprise kita org ke? xpe...Emak tau lah camne nak dapatkan information. No problem.

Fathiyyah said...

emak! jgn main taktik kotor aa...nnt thia 'rasuah' org tu,suh tutup mulut..
hihiiiiii

nannychomel said...

What makes you think that I'm going to ask that person....not necessarily 'dia' :-)

Fathiyyah said...

aik?
thia tak ckp pon org tuu..
thia maksudkan org lain la mak..jeng3

princess said...

aunty leh tny sye!!! hehe..sye x mkn rasuah cik fathiyyah ni..unless kalo anda ingin blnje sye abou shakra itik yg 40 genih tu..wakaka.. :D

haih kak uda ni..sian adik die... :p

Fathiyyah said...

huda:
ko tutup mulut bley? kang aku dtg umah,aku cili mulut kang..nk kena 'babap' budak ni..

hihi

emak:
jgn riso mak,thia mesti sampai umah punya la..tak pun thia muncul kat ofis mak dgn beg besar bas tu..sure mak pengsan..hihi

Miss you!

nannychomel said...

Kalau nak buat mak susah hati teruskan je la plan thia tuuuu :-(