Jangan Terlalu Mencari Kesempurnaan

| |

(Khas untuk pasangan Amir dan Afizan yg akan melangsungkan perkahwinan tidak berapa lama lg.....)













Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN
kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar KEPERLUANMU. ..
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,
TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah,
cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan MENYESAL.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU. .. MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan MENYESAL...

16 comments:

cairo boy said...

cop2...sape tu aunty??anak aunty ke??
n then,puisu tu aunty yg buat ke??
sweet!!

nk gak 1 puisi...boleh??

joking..

ngee..

(^.^)

nannychomel said...

To Cairo boy:

Dia org tu anak2 angkat auntie..puisi tu 'imported' hihihi.

Nanti la...bila Cairo boy dah jumpa pasangan, auntie akan hasilkan sebuah puisi khas k....

cairo boy said...

owh yeke...
leh angkat2 lak ea...
gud..

ok,saya tunggu puisi utk saya...hehehe...

princess said...

waaah bestnye ayt2 die!!!!
xsia2 pndg laptop kjap smntre ngah blaja.. :D

Fathiyyah said...

mak memang ramaaai anak angkat..ada je harapan si paan ngn princess nk jd anak angkat mak jugak..

huuu...

'ibu' kan mak kan??

thia jeles ke?
erkkk

nannychomel said...

To Cairo boy:

Dah ada pasangan cepat2 declare tau. Bole cari idea cepat2. :-)

To Princess:

Lg power dr "ayat-ayat" cinta kan?

To Thia:

Ye la...'anak2' IBU memang ramai. kdg2 xterlayan. Anak2 mak memang suka jelezzzz xtentu pasal hihihi

Fathiyyah said...

mak,lawaa la kak afizan tu..

tak sia2 abang amir tunggu die kan mak?

alahaaii.takde daa org n belanja kite makan nasi lemak kat kampong baru n takde org jugak dh kot nak teman kite pegi pasar keramat tolong angkat barang..huhu

melainkan kalau kak afizan ikot sekali!

hihi

cairo boy said...

huhuhu...aunty prepare laa skrang...kan aunty hebat buat ayat2 puitis dan dramatis ni kan...
tgk je laa anak die sape...kalau a samad said...lalalal...

:-"

nannychomel said...

To thia:

Ish...abg amir ikut kita pegi pasar psl nak belajar pilih ikan dan sayur2 segar. Dah kawin nanti senang..kak fzan bole masak aje.

Org lelaki kena dilatih pegi pasar supaya ringan sikit tugas isteri. Tp kalau org lelaki Johor no problem..memang tugas dia org terror bab2 pegi pasar, betul x Cairo Boy?

To Cairo Boy:

Cam dah ada calun je? Auntie dah kena mula cari idea la nie ek...Ish..Ish....mane bole lawan Sasterawan Negara.

cairo boy said...

hehe...abis kembang jap...haih,aunty ni ppndai je...uncle org johor ke??

tp,mmg btol aa..org laki johor mmg cmtu..dlu blk summer break,ppg2 dh kene kejut dgn ibu,g pasar larkin,teman die bli brg dapur...huhu...nnt blk msia,kene lagi aa..huhuhu...xpe2,berlatih utk masa depan...

calun??erk2....ntah...no comment..

Fathiyyah said...

paan,ayah aku org pure kelantan laaa...
nama aku kan ada 'wan' tuu..

lupa ka?

cairo boy said...

owh,aah...

huhu...lpa plak ko ade 'wan'...

nannychomel ska sgt org johor eak..

hidup johor!!!

nannychomel said...

To Cairo boy:

Tempat jatuh lg dikenang, ini kan pulak tempat bermain....barang yg lps jgn dikenang, sudah menjadi hak org lain..ooops!

Ape2 pun semangat Johor tetap membara....hihihi

cairo boy said...

ooops....aunty terasa ke??alahai...sori2...xde niat pun ea...
huhuhu...

Fathiyyah said...

jeng jeng jeng..

thia tahu itu 'barang' ape!!!


aiseh mak,masih teringat-ingat lg ke?

hihi

wan hazimah said...

To Cairo boy:

It's ok. Dah jd 'sweet memories' pun...no hal.

To Thia:

Amboi2...nie mesti tengok diary lama mak...nak kena rotan ye.