Kelewatan

| |



Selepas subuh tadi, hujan mula turun. Agak lebat. "Emm lewat lagi la kesekolah arini" bisik hati sy. Mesti Zaim mengamuk. Zaim xsuka sampai sekolah lewat. Dia akan jd 'restless' dan berleter2 sepanjang perjalanan kesekolah.

Mmg sah lewat sampai. Jam 7.30 pagi masih di traffic light kat simpang Al-Amin. Sejak ada Islamic International School dan Sekolah Setia Budi, keadaan di situ semakin teruk. Terlalu sesak kerana jalan masuk ketiga2 sekolah hanya satu dan sempit.

Zaim mula stressed. "Tak pe lewat sikit. Ari hujan. Mualimah faham", sy cuba pujuk dia. Mujur pagi nie mood dia ok sikit psl semlam dia dah ponteng (Ada cegita lain semalam :-) )

Sikap Zaim yg xsuka lewat ke sekolah memang menurun sikap Kak Uda dia. Sy terkenang satu ketika di mana Kak Uda dia melalak-lalak dlm kereta kerana kami kelewatan. Dah jam 8.00 lbh. Masa tu kalau xsilap kedua2 abgnye masih di sekolah menengah dan Kak Uda di sekolah rendah.

Bila dah sampai sekolah, Kak Uda xnak turun dr kereta. Dia duk menangis kata nanti cikgu marah pasal dah lewat. Dia malu dgn kengkawan kerana lewat masuk kelas.Dia malu masuk kelas masa org tengah belajar walaupun bukan disengajakan.

Sy tension jugak psl dah sampai sekolah, siap drive sampai tepi kelas lagi tp Kak Uda pulak xnak turun dr kereta. Nak dipendekkan cerita, salah sorg dr abgnya volunteer nak teman dia sampai masuk kelas n nak tolong explain kat cikgu nape lewat ke sekolah pagi itu. Baru lah Kak Uda turun dr kereta dgn ditemani oleh abgnya.

Itu lah dia Kak Uda yg xsuka datang lewat ke sekolah dan diwarisi oleh adik bongsunya, ZAIM.

17 comments:

cairo boy said...

pergh...
cmtu ke fathy dlu time kecik2??
mak aih...x sangka se'degil' tu die eak...bagus2...contoh yg baik terhadap adik2...

saya pun cmtu jgak dulu (haha,nk jugak)...
lalalalla...

nannychomel said...

Thia is a person yg "what she wants she must get"....and she always get what she wants!

Fathiyyah said...

Emak:
erkkk..anak siapa tu mak? ermm..
"Thia is a person yg "what she wants she must get"....and she always get what she wants!"

erkkk lagiiiii

Paan:
hanya emak aku saja yang tahu tahap kedegilan aku sampai mana

princess said...

hahaha..tapi skang ni die x dpt pn ape die nk..huahuahuahuahau... :p

ni cte mse drjh bpe ni? xpnah igt pn fathiyyah pnah dtg lmbt..ke mse tu fathiyyah n me x satu klas?
sye budak x kesah dtg lmbt skolah..sbb abg cik tu mmg ske lmbt pn..so 1 skolah tau kalo nek bas abg cik akn lmbt..huhu..everyday kne denda..smpi la ade peraturan org nek bas xyah kne dnde..

Fathiyyah said...

org yang naik bas mmg tak aci! tak adil!lagi2 org yang duduk kat area greenwood tuu
kena report kat muallimah ishamela niii...hihi

cairo boy said...

yeke aunty..
skang cm x dpt je ape yg die nak..
kan fathy kan??
wakakaka...

Fathiyyah said...

Paan & HUda..

haaa..korg mmg dh tahu kaan.apsal buat2 tanya?? tensyen..
mak,abaikan je apa yg diorg ckp..thia baik,diaam je..tk mintak apa2 pon..hihi

nannychomel said...

To Cairo boy n Princess:

Oops! macam matching je name dia org nie :-)

Thia akan dpt apa yg dia nak...tp bukan skrg. Penantian itu memang satu penyiksaan tapi bila dpt nanti mesti bahagianya xterucap.

Auntie tau dia sabar menanti hihihi

cairo boy said...

erk....
apakah??
x fhm saya...
hihihi....

bagus laa cmtu...penantian mmg satu penyiksaan....haih...

nannychomel said...

To Cairo boy:

Hanya 'Cairo boy n Princess' je yg suka ziarah blog auntie ...dua2 org nie cam ada chemistry pulak hihihi

princess said...

hehe..seronok la aunty bce psl fathiyyah mse kecik..w.pn sye tau je die cmne mse kecik..sgt laaaa xleh rpat ngn die..ttbe dh besa jd sgt rapat plak..

penantian mmg satu penyeksaan.. T.T

cairo boy said...

hukhukhuk...
xmo aa singgah blog aunty lagi...kene gossip lak... :-"

princess said...

hahahaha..ade org tkut kne gosip.. :p

Fathiyyah said...

kwang3

mak, teruskan je..mana tahu mulut mak masin kali ni..tp mmg kadang2 masin betol2 kan mak?
hahaha

nannychomel said...

To Cairo boy:

Auntie cuma ckp both of you yg paling rajin comment kat blog auntie....and I appreciate it very much...itu je...

Sori la kalau menyinggong perasaan Cairo boy pulak!

Maaf ye nak.....tp kalau betul2 pun apa salahnye kan?

nannychomel said...

To Thia and Princess:

Risau jugak kot2 Cairo Boy dah merajuk. He has been my loyal visitor...sediy la kalau dia dah xnak ziarah lagi huhuhuhu

cairo boy said...

princess,
bkan takut kna gossip...cma mengigil badan bile nannychomel ckp cm2,xtau apsal...haha

fathiyyah,
erm,sukenye die...geram2....hahaha

to aunty,
hehe,saya x kesa laa...saje je,i noe u was joking rite??hahahaha...
abislaa fathy dgn princess,aku dh ade 'invisible' mom..jgn jeles naaa....

btw,sori..jd moderator blog aunty jap atas tu..hihihi...