Hari Ini Dalam Sejarah - Siri 1

| |



Ada tiga jemputan yang harus dihadiri pada 6/6/2009.
Pertama: Majlis Perkahwinan anak sahabat lama, Puan Asiah, di Teluk Mas, Melaka.
Kedua: Majlis '1st Family Reunion' di Taman Arosa, Muar.
Ketiga: Majlis Perkahwinan anak sahabat karib suami di Cheras.

Pening juga kepala mengatur rancangan utk menghadiri ketiga2 majlis yang semuanya penting bagi diri dan suamiku. Seboleh2nya aku mahu menghadiri semua. Maka aku mendapat satu idea.

Aku merancang untuk pergi ke Melaka pada hari Jumaat, tidur satu malam di sana supaya keesokan harinya kami dapat menghadiri kenduri di rumah Puan Asiah sebelum ke Muar. Balik dari Muar nanti baru kami akan singgah di Cheras. What a perfect arrangement! Lagipun aku ingin hendak memenuhi hasrat Zaim yang teringin sangat nak tengok negeri Melaka.

Sehari sebelum bertolak ke Melaka, aku tinjau2 kat internet nak book hotel utk bermalam. Malangnya semua hotel fully booked. Pada mulanya aku ingin membatalkan saja rancangan nak bermalam di Melaka kerana tiada hotel yang kosong tetapi suamiku kata "redah je".

So pagi Jumaat, 5/6/2009, kamipun bertolaklah ke Melaka. Perjalanan xlah jauh sangat 2 jam je....Sebenarnya dah hampir 30 tahun aku tak memandu di sekitar bandar Melaka. Kawan2 beritahu dah banyak jalan 'one way street'. Tapi aku xrisau kerana 'signboard' banyak. Ikut aje arahan kalau sesat pun, boleh berhenti tanya orang. Itu amalanku sejak dulu. Yang penting, kita sampai. Agenda pertama, cari hotel. Kena 'secure' tempat bermalam dulu kalau tak nanti silap2 tidur dalam kereta hahaha

Ikut kata-kata suamiku 'redah aje' kamipun mula meredah dari satu hotel ke satu hotel. Yang buat masalahnya anak2 nak hotel yg ada 'pool' kerana dia org dah siap2 bawa swimming suit dgn goggle sekali. Dia orang dah set their mind kalau tidur hotel mesti nak swim dalam pool. Satu Melaka kami pusing. Sambil pusing2 keliling bandar Melaka, aku menjadi 'pemandu pelancong' kapada Zaim. Satu perkara yg aku perasan tentang Zaim, dia bukanlah teruja sangat nak tengok tempat2 bersejarah tu, cuma dia teringin nak menjejaki bumi Melaka.

Setelah hampir 7 buah hotel kami redah, akhirnya dapat juga satu bilik di Hotel Grand Continental. Itupun kebetulan orang baru 'check-out'. Lega rasanya. Kalau tidak, entah tidur kat mana la kami malam tu. Anak2 lagi happy kerana dapat hotel yang ada 'pool'. Setelah 'check-in', Hafiz dan Zaim terus salin pakaian mandi. Ada hanya satu jam untuk mandi sebelum pool ditutup. Aku ikutkan aje kerana yang penting anak2 'happy'. Kalau mereka xhappy nanti kalau dibawa berjalan kemana-mana mesti masing2 'muncung sebatu'.

Bersambung.



12 comments:

cairo boy said...

'muncung sebatu'

itu ayat ibu!! waa,rindu ibu laa...ayat tu laa die selalu guna kalau anak2 die merajuk..haha..

standard aa tu,anak2 nk mandi pool kalau pg hotel,melainkan kat umah die sendiri dh ade swimming pool bertaraf olimpik,baru laa leh tdo kat mane2 hotel,haha..

fathiyyah said...

hahaha..muncung sebatu? tapi tk bley kalah muncung thia kan mak?

hihihi

mak, counting days..kurang 3 minggu,me akan berada di rumah! yuhuuuu..huhu

paan: betul kata ko ttg swimming pool itu :D

princess said...

tbatuk2 bile ckp psl swimming pool nih.. :P

kalau sye kn auntie memilih nk hotel yg bilik ngadap laut.. :D (salu x dpt puun)

~org tuu dah counting days....~

nannychomel said...

To Cairo boy:

Saje je dia org tu nak dera auntie. Kat umah malas mandi. Tengah cuti sekolah nie berhambat masuk bilik air.

To Thia:

Mak pun counting the days...rasa lama pulak bila tinggal dua tiga minggu nih.

To Princess:

Princess mesti rasa berat hati nak balik M'sia coz terpaksa berpisah dengan oopppss....guess who?....kwang...kwang...kwang

cairo boy said...

haha,bese aa tu..kecik lagi..kang dh besar,u will miss dat moment kan..ngehngeh...bila nk update siri ke 2 lak...

princess said...

ngee..auntie ni..hehe...
sdih la nk kne bpisah ngn teddy bear kesygn yg akn dtggl kn di cairo slame 2 bulan...hehe.. :P

nannychomel said...

To Cairo boy:

Siri ke 2 kena tunggu dulu coz lum download gmbr2 dr camera kak long.
xpandai nak buat sendiri. Yang happening2 kena la tunggu lama sikit....debaran penantian tu la yg best :-)

To Princess:

Sampai hati nak tinggalkan teddy bear. Kalau la dia boleh berkata-kata tentu dia meraung2huahuahua..nak ikut...nak ikut balik M'sia...diapun mesti rindu M'sia "-)

fathiyyah said...

to princess:
meh la aku bawak separuh teddy bear ko.. sedap tuu nak main 'sepak-sepak teddy bear' atas katil..

ngeh ngeh

Senyuuum senyuuuum

Emak:
Sabtu ni,sabtu depan dan sabtu lg satuu!! Waaaaaaah..tak lama daaah

yuhuuuuuuu

nannychomel said...

To Thia:

Kalau la airport cam zaman2 dulu ada tangga kapalterbang...boleh gak mak tunggu dibawah kaki tangga dengan bunga manggar menyambut pulang sang puteri ......hehehe

fathiyyah said...

emak,puteri mana? puteri thia atau princess huda, mak?

ape nii??? ape niii..hihi

princess said...

puteri thia laaa....watpe nannychomel nk jmput princess ni..ape laaa....jeles!
ngeh2..

teddy bear ni x pnah smpi msia pn..die bru smpi mesir ngn jordn jer..hihi..so die x tau pn ape itu msia.hihi..

thia syg u r not allowed to sepak2 die!!!!!

nannychomel said...

Kita tengok sape kena iring dengan bunga manggar dulu k...Princess Thia or Princess Huda...:-)