Cinta 1

| |

Semalam sy menghadiri sesi ceramah agama mingguan di ofis. Penceramahnye seorg ustaz yg sy sgt kagumi...sejak menghadiri kursus Khemah Ibadah kira-kira dua bulan yg lalu. Bila ustaz ini memberi ceramah, impaknye sgt hebat...mampu menyedarkan kita dan membuat kita benar-benar insaf. Bukan setakat berderai air mata malah terisak-isak memikirkan dosa-dosa .....lebih-lebih lg semasa membaca doa taubat selepas solat subuh..,,,,,dalam suasana yg penuh keheningan dan kesyahduan....air mata bercucuran begitu deras sekali macam air terjun di Niagara Falls.

Bukan tentang itu yang ingin dikongsi bersama tetapi kisah bagaimana CINTA itu membuat kita jadi BUTA....CINTA biasanye dikaitkan dgn sesuatu yang sgt indah, mempesona, mengkhayalkan, membahagiakan dan berbagai-bagai lg yg semuanya indah-indah belaka. Ianya akan terasa begitu indah sehinggalah apabila ianya menemui kegagalan dan ditimpa kekecewaan barulah kita terasa CINTA itu pahit and menyakitkan.

Menurut kata Ustaz, perjalanan CINTA itu, sekiranya tidak dipandu dgn IMAN akan menjerumuskan pencinta-pencinta ke dlm lembah yg hina. CINTA bermula dgn perkenalan, bila dah kenal maka lahirlah bibit-bibit CINTA. Apabila benih-benih CINTA mula bersemi, maka berkembanglah bunga-bunga CINTA. Kuasa CINTA yg sudah bertahta dihati, mampu membuat sang pencinta menjadi BUTA. Yg cerdik pun boleh jd xcerdik, yg kuat imannya pun boleh goyah keimananya dek kerana SETIA dan PATUHnya dia pada CINTAnya. Baginya kesetiaan dan kepatuhan itu adalah bukti kehebatan CINTAnya. Maka. bagi membuktikan lagi kehebatan CINTAnya itu, sang pencinta sanggup BERKORBAN apa saja tanpa menyangka yang satu ketika nanti apabila CINTAnya menemui kegagalan atau dia dikecewakan, dirinya akan TERKORBAN.

Oleh itu, berhati-hatilah apabila diri dilanda penyakit CINTA. CINTA yang hebat itu sebaik-baiknya hanya untuk DIA ......YANG MAHA AGUNG.....PENCIPTA KITA. ...YANG MAHA PENGASIH LAGI PENYAYANG.

Sila nantikan CINTA II....bila? Entah bila agaknye...

16 comments:

EmcEE_SubZeRo said...

salam.

uh. cinta slain dr cinta kpdNya.


no komen. ini lah cinta yg sy berusaha kuat utk elak buat msa skrg.


huh.

nannychomel said...

To emcee subzero

Ramai yg cuba mengelak....tp ramai jugak yg terperangkap...Cinta dtg tanpa diundang..tetibe je dia mengetuk hati kita...betul x?

nannychomel said...

Fathiyyah xsuka entry nie...lg dia kata xbest baca entry mak dlm BM...Thia, English mak bukan power sgt pun...simple english bole la

fathiyyah said...

mak,bukaan tak sukaa laaa..hihi
best je entry mak yg ni..tp thia laagi suka kalau mak speaking..hihi..bley i belajar dr mak..

kylex said...

salam auntie..

tq for the advice..Nsht auntie btl2 smpi ke kalbu sy..Sy xnak dah terbabit dgn cinta sesama manusia wat ms ni,wlupun hati ni nak..Btl ckp auntie tkt diri ni terkorban dan pedih je nnt,hehe..TQ :)

*Ayat auntie mmg powerla,kalah la fathiyyah dgn ayat2 makcik ni :)..

EmcEE_SubZeRo said...

ramai yg cuba mngelak. tp rmai yg terperangkap. couldn't agree more. tapi sy ada tmbah di penghujung ayat tu "buat masa skrg". haha.

sy nyatakn sbg "buat masa skrg" krn skrg sy dlm prjuangan dan ada lagi approximately 4 tahun utk habis belajar.

So~ i can't affort any sort of diversion. My obligations are limited thus I can't segregate them anymore.

p/s: cik fathiyyah xska entry ni? haha. bila brcerita mngenai cinta, dia xmo. mesti ada udang disebalik maggie ni. hahaha

cikgu jawe said...

CINTA MANUSIA:

- dikejar, ia akan meninggalkanmu.
- ditinggal, ia akan mencarimu.

CINTA ALLAH:

- didamba, ia akan mencarimu.
- ditinggal, ia akan pergi jauh darimu.

jadi.. jgn cari cinta Allah kerana manusia. tapi cari lah cinta manusia kerana Allah.

isk.. belit2. haha!

kesimpulannya: tgh belajar bercintalah dgn buku!

c's radin said...

Salam..

it;s me, Radin.. one of fathy's ahli beits, luv to stalk n make noise at her blog.. =P

Luv makes us entangled.. overwhelming disasters to sustain feelings.. emcee_subzeero has his own fight, me too.. everyone has..

n thnx for giving those advices.. sharing from da experts would give us sketch about how da life would be..

thnx n welcome to blogger, auntie!!=P *hugs from me*=)

chep said...

auntie...
wahh..tahniah dh ade blog..
hmm...i think after dis kite kene tukar peribahasa..
"anak borek,mak rintik"..hehe..
faty berjayer mempengaruhi auntie untk blogging..
yaaa...haritu x sempat nk salam makcik..
x sedar pun auntie dah pergi kerja...
*apelah nk jd ngan kami,adoi*
pape pon, terima kasih byk2 ye atas kebenaran utk menginap kat rumah auntie!!

aimi jamaludin said...

salam auntie
ngeh2
maka sy, aimi jamaludin a.k.a roomate fathiyyah kat cairo a.k.a yg bersame2 dgn chep hari tuh tido kat umah auntie,
juga memohon ampun dan maaf sbb tak salam ngan auntie pagi tuh
*ape laa nak jadik ngan kite ni chep*

gamba panda tu chomelll
kungfu panda ye?
nway, slmt dtg ke dunia bloggin auntie..
kalau auntie nak terbitkan diari auntie dulu2 kat dlm blog ni pon,interestin gak..
ngeh2..

zimawa said...

salam...
okasan!

mak!
bestnya blog mak!! blog imah je bosan...
sian...xde orang hantar coomment...
huhuhuhu....

nannychomel said...

To emcee subzero

Biasenye time study la godaan cinta tu dtg...especially when u are in IPTA..betul x. Majority IPTA students bila final year masing-masing dah ada pasangan.

Anyway, welcome to auntie's blog. Seronok gak dikunjungi anak-anak remaja hihihi

To Cikgu Jawe

Setuju sgt dgn falsafah cikgu tu.
Kita dah sama-sama mengalaminya kan? Cuma sy lbh 'veteran' :-)

To C's Radin

Hi, thnx 4 visiting. Sudi gak nak baca blog auntie nih...ramai pulak visitors dr kwn2 thia...hepi sgt2.
Hope to meet u one day.

To Chep

Hi, auntie tau u n aimi penat sgt baru balik dr program so auntie xnak ganggu. Thnx kerana sudi tido kat umah auntie. But don't tell anyone abt the condition of our house k...malu bangat hihihi

To aimi

Nice hearing from u dear. Lain kali dtg lg umah auntie k...Gmbr Panda to was taken by my Indian friend masa dia visit Zoo Hongkong. Comel kan? Ada tiga gmbr lg nanti auntie postkan..bila dah boring tgk gmbr sendiri ...cam ada resemblance la hihihi

To zimawa

Blog adik ok la....don't feel downhearted. Cheer up!

To Kylex

Don't worry...cinta itu akan dtg sendiri..xpyh nak dikejar-kejar..yang perlu dikejar ialah kejayaan dlm hidup...dunia dan akhirat

c's radin said...

yeahhh, auntie.. sure!!

iA, one day n many days =P

*more hugs*

dan said...

salam auntie sy nak nyibuk jugak.
sy ni kira kwn fathiyyah la. (tapi kat skola cam tak pernah ckp pon..lagipun sy kelas seblah..cuma sy ngan dia same cikgu english je.. hehe..slalu baca blog dia)

pasal cintan cintun ni..sy sejujurnya pernah trperangkap dgn cinta jugak..cewahh..alamak pecah rahsia..

tahniah auntie dah ade blog! ;p

EmcEE_SubZeRo said...

salam

"Biasenye time study la godaan cinta tu dtg...especially when u are in IPTA..betul x"

haha. couldn't agree more! and guess what. I'm a final year student now. XD seriez godaan cinta dtg. alahai. ramainya gadis2 yg baik2, comel2, jahat, dan sbgnya. mcm2 ada. yang baik banyak, yang kurang baik pon banyak.
tapi sapa lah sy nk pilih org kalau sendiri apa pon xde lagi.

thanks for the statement ma'am. nicely phrased there. from exprience eh? XD

zimawa said...

wah...
hebatnya cinta tukan....
sehingga mampu membuatkan manusia jd buta...
terasa plak i....
mcm perli je...hehehe...